Gå till startsidan för Samverkan Sydvästra Skåne

SAMTEAM 2.0 Burlöv

SAMTEAM 2.0 är ett arbetsmarknadsprojekt som drivs tillsammans med FINSAM inom verksamheten Arbete och försörjning i Burlövs kommun.

Burlöv
Arbetsinriktad rehabilitering
Avslutat

Vad?

SAMTEAM 2.0 är ett arbetsmarknadsprojekt som drivs tillsammans med FINSAM inom verksamheten Arbete och försörjning i Burlövs kommun.

Arbetsmarknadsinsatser riktade till individer utanför arbetsmarknaden.

Målgrupp: 18 – 64 år.

Varför?

Burlöv tillhör de kommuner med högst andel långtidsarbetslösa i hela landet. Syftet är att skapa aktiviteter för deltagare. Målet med aktiviteterna är att medborgarna ska göra förflyttningar mot sysselsättning och självförsörjning.

Hur?

SAMTEAM 2.0 är ett samverkansprojekt mellan fyra myndigheter: Primärvården i Region Skåne, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Burlövs kommun. Inom projektet används metoden BRA - Bli Redo för Arbete.

Deltagarna i projektet får ett sammanhållet och behovsanpassat stöd med kompetens och erfarenhet. Projektet arbetar flexibelt, individanpassat och med helhetssyn på deltagarnas livssituation. Samverkan med parter i det professionella nätverket. Tre- och/eller flerpartsmöten med deltagaren för gemensam planering utifrån nuvarande förutsättningar. Samverkan på individnivå med socialsekreterare, arbetsförmedlare, samordnad individuell plan (SIP) med vårdgivare, handläggare från Försäkringskassan, utbildningssamordnare och SYV från Komvux/Lärvux eller yrkesförberedande skolor. Syftet med trepartsmötet har varit en gemensam kartläggning av individens behov av stöd och individens motivation till arbetslivsinriktad rehabilitering, en individuell plan för de rehabiliteringsinsatser som individen behöver samt en individuellt anpassad insats, rätt stöd och rehabilitering som kan leda till självförsörjning.

Aktiviteter i grupp

Besök på biblioteket i Arlöv. Deltagande i jobbmässor t ex. i Burlöv, Arbetsförmedlingens jobbmässa i Malmö och rekryteringsträffar; digitala utbildningsmässor Komvux, Malmö; gemensamma frukostmöten och föreläsningar för att uppmärksamma Skåneveckan för psykisk hälsa; stödjande gruppaktiviteter som ger motivation och självförtroende samt nya kontakter samt grundläggande datorkunskap och yrkesspecifika kunskaper med mera. Planering och uppföljning av att den arbetssökande närmar sig till arbetsmarknaden. Insatserna och mål följs upp kontinuerligt på individnivå av ansvarig arbetsmarknadssekreterare.

Individuella insatser

Grundläggande allmän kartläggning för att få en samlad bild av en persons förutsättningar och behov av stöd inför planering av insatser och mål. Självskattning av välmående utifrån Livshjulet för att ta reda på hur individens nuläge ser ut och se vad denne behöver förändra. Kartläggning av intressen. Både långsiktiga och kortsiktiga mål/delmål formuleras.

En individuell planering görs tillsammans med den enskilde, som syftar till att ge stöd för att formulera mål och delmål och eventuella insatser utifrån de behov som framkommit i kartläggningen. Hjälp och rådgivning med att skriva och justera CV. Stöd i att söka jobb genom skriftlig ansökan, genom att söka upp/kontakta arbetsgivare och att göra personliga besök. Sök på annons, annonsanalysera och gå igenom olika sätt att söka jobb och olika sätt att söka de dolda jobben. Språkstöd i svenska.

Hjälp med aktivitetsrapportering på Platsbanken för att göra sig mindre beroende av andra. Skapa en synlig profil på Platsbanken, Arbetsförmedlingen för att bli synlig för arbetsgivare och för att matchas mot arbetsgivare som söker just den kompetens. Logga in, skaffa ett konto och registrera CV på olika jobbsajter för att få aviseringar om lediga jobb och även bli sökbar för rekryterare och arbetsgivare. Förbereda för en arbetsintervju. Träna på kort muntlig presentation. Telefonbokning. Studiebesök. Socialt och yrkesnätverk (t ex via jobbplattformar Linkedin). Egenskaper. Hjälp med ansökan och utökning av nätverk.

Effektmål

Huvudmålet med projektet är att minska avståndet till arbetsmarknad och/eller sysselsättning för målgruppen. Genom projektet erbjuds deltagarna både individuella insatser och gruppinsatser (och eventuellt i kombination med SFI) och praktik utifrån individens individuella förutsättningar. Dessa individer erbjuds ett sammanhållet stöd och mer frekventa insatser än vad som annars hade varit möjligt utifrån ordinarie verksamhet inom Burlövs kommun och samverkansparterna inom FINSAM.

Syftet med projekt SamTeam 2.0 är att erbjuda samordnad rehabilitering för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, genom individuella och gruppinsatser, och via stegförflyttningar närma sig eller nå självförsörjning genom arbete eller studier.

Samverkan sydvästra Skåne

Sydvästra Skånes 11 kommuner och Arbetsförmedlingen - en gemensam kraft för tillväxt och sysselsättning!