Gå till startsidan för Samverkan Sydvästra Skåne

SAMANSVAR

Syftet med projektet är att genom gemensam kompetensutveckling och insatser för ökad samsyn och insikt i varandras verksamheter med gemensamma krafter stärka individer som står långt ifrån arbetsmarknaden med parallella arbetslivsinriktade insatser.

Trelleborg
Psykisk Ohälsa
Pågår

Vad?

Att genom utökad samverkan inom Samordningsförbundet Trelleborg uppnå gemensamt samansvar och samhandling med stöd av de resurser som de olika aktörerna har, dvs Arbetsmarknadsförvaltningen och socialförvaltningen i Trelleborgs kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Region Skåne.

Inom projektet kommer vi att ha ett särskilt fokus på trelleborgare som på grund av olika skäl, bland annat ohälsa, står långt ifrån arbetsmarknaden och som har behov av samtidiga insatser. Vi uppskattar att det rör sig om ca 250 individer under ett år som har ett behov av extra stöd med koordinering/samverkan av parallella insatser.

Varför?

Det finns behov av att mer enkelt kunna samverka och nyttja varandras insatser för de individer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Det finns en risk för att människor eller uppdrag ramlar mellan stolarna när samhällsproblem är komplexa och ansvaret otydligt. Nya arbetssätt kan därför behöva utvecklas och i tuffa ekonomiska tider är vi färre som ska göra mer, och vi behöver kroka arm med varandra vid fler tillfällen och med fler aktörer. För att uppnå en samhandling krävs en god relationell kapacitet där de samverkande aktörerna har god kunskap om varandras ”verktygslådor”/insatser och en god insikt och förståelse för varandras kontexter och uppdrag.

Hur?

  • Genomföra gemensam kompetensutveckling hos personal inom våra verksamheter för att uppnå ökad samsyn genom:

  • Kompetensutveckling för de samverkande parternas personal kring psykisk hälsa och psykisk sjukdom för att bättre kunna möta kundens behov.

  • Stärka kunskapen om framgångsfaktorerna inom BIP hos personal inom våra verksamheter, dvs Beskæftigelses (anställnings) Indikator Projektet, en omfattande vetenskaplig progressionsmätningsstudie som har undersökt vilka åtgärder som faktiskt gör att utsatta individer kommer ut i arbete.

  • Synliggöra vårt gemensamma erbjudande och vem som gör vad, samt undersöka om det är insatser som saknas.

  • Genomförande och säkerställandet av parallella insatser utifrån individens behov:

  • Synliggöra individens behov för att nå sina mål genom att testa ett gemensamt verktyg för uppföljning av progression med hjälp av digitala verktyg.

  • Identifiera och arbeta upp fler praktikplatser/arbetsträningsplatser inom kommunen och andra arbetsgivare, med ett utökat stöd såväl inför denna insats som en utökad uppföljning till såväl individ som arbetsgivare. Utifrån specifikt fokus på och stöd för målgruppen hitta och stödja fler arbetsgivare hos såväl privata som offentliga aktörer som kan tänkas ta emot individer med behov av extra stöd vid arbetsträning/arbetsprövning/praktik. Här krävs också ett utökat stöd och kompetensutveckling till handledare för en ökad individanpassning och förståelse för deltagaren. Det behövs också en tätare och utökad uppföljning med deltagaren på plats hos arbetsgivaren.

  • Inrätta en utomhusaktivitet på socialförvaltningen, med en aktivitetsledare. Detta innebär att fler deltagare kan få stöd genom Jollens utbud samt att det erbjuds en variationsbredd och ger tillgång till än mer individanpassade erfarenheter.

  • Identifiera och arbeta upp hälsofrämjande aktiviteter med återhämtningsperspektiv. Tanken är att blanda dels den professionella kunskapen om återhämtning med den självupplevda genom så kallad ”Peer support”. Arbetet under Region Skånes projekt ”Värdefullt” visade att det händer något med människor när man får perspektiv på sin egen historia och får möjlighet att sätta ord på den tillsammans med andra i samma situation.

Effektmål

  • Ökat samansvar hos samordningsförbundet Trelleborgs parter för trelleborgaren i behov av extra stöd mot arbete och studier
  • Öka kompetensen hos samverkansaktörernas personal kring framgångsfaktorer utifrån BIP studien
  • Öka samsynen hos samverkansaktörerna för kundens behov av samtidiga integrerade insatser (jobb och hälsa)
  • God kännedom om kundens behov och om varandras kontexter och verksamheter/verktyg/ insatser/verktygslådor
  • Öka kompetensen hos samverkansaktörernas personal kring psykisk hälsa och psykisk sjukdom
Övergripande förväntade effekter av projektet
  • Fler trelleborgare i arbete eller studier
  • Ökad öppenhet för flexibla, individuella lösningar hos respektive samverkanspart
  • Ökad gemensam kunskap om målgruppernas insatsbehov
  • Ökad samsyn och bedömningsargument mellan samverkansparterna

Kontakt

Madelene JohanssonVerksamhetsstrateg Arbetsmarknadsförvaltningen

Samverkan sydvästra Skåne

Sydvästra Skånes 11 kommuner och Arbetsförmedlingen - en gemensam kraft för tillväxt och sysselsättning!