Gröna Huset
Gröna huset är ett Finsam projekt som riktar sig till personer som behöver stöd i att ta sig vidare ut i självförsörjning via arbete studier eller sjukersättning.
Vad?
Gröna huset är ett Finsam projekt som riktar sig till personer som behöver stöd i att ta sig vidare ut i självförsörjning via arbete studier eller sjukersättning. Projektet riktar sig till personer mellan 18-64år och som gått på bidrag längre tid eller psykisk ohälsa och som behöver stöd på vägen mot arbete eller studier. Alla som ingår i målgruppen bor i Hörby, Eslöv eller Höörs kommun och kan ansöka om att delta i projektet via deras handläggare på Försäkringskassan Arbetsförmedlingen eller via deras handläggare på kommunen.
Deltagarna i projektet kommer att erbjudas samlat stöd och hjälp i syfte att få sina förutsättningar för arbete bedömda samt få stöd i att nå självförsörjning via arbete, studier eller sjukersättning. Rehabiliteringen planeras individuellt i samråd med deltagaren.
Varför?
Det finns en tydlig trend i kommunsverige - nämligen att trots att det totala antalet ärenden med försörjningsstöd minskar så ser vi att antalet individer med oklar/outredd arbetsförmåga, som uppbär försörjningsstöd under en lång period, ökar.
Vi ser väldigt tydligt att majoriteten av individer som har hamnat i långvarigt bidragsberoende saknar hållbara och mer långsiktiga planeringar mot självförsörjning och att försörjningsstöd många gånger framstår som deras enda försörjningsalternativ. Detta trots att försörjningsstödet är tänkt att fungera som samhällets yttersta skyddsnät under en väldigt kort period. Detta är väldigt kostsamt för kommunerna på lång sikt och individerna får en väsentlig försämrad livskvalité om de försörjer sig på ekonomiskt bistånd under en längre period.
Detta gäller även andra målgrupper som står långt ifrån arbetsmarknaden, exempelvis långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna som är i behov av rehabiliterande- /samordnade insatser för att kunna återgå till arbetsmarknaden.
Genom tidigare projekt, FINSAM-projektet ”SGI-0” och ESF-projektet ”Gröna huset” har man sett att den enskilde behöver få ett samlat, högkvalitativt och tidseffektivt stöd i sin rehabiliteringsprocess som behöver ges av multifunktionella team från sjukvården, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, socialtjänsten och kommunala arbetsmarknadsenheter.
Det krävs ett systematiskt och processinriktat arbete för att uppnå framgångar i varje individs rehabiliteringsprocess. Med den föreliggande insatsen ”Rehabiliteringscentralen Gröna huset” vill vi erbjuda samlat stöd under ”ett och samma tak” så att varje individ som deltar i insatsen uppnår något av följande:
- Den enskilde får sin arbetsförmåga bedömd och om arbetsförmågan finns på del- eller heltid få hjälp med att återgå till arbetsmarknaden och/eller studier
- Den enskilde får sin arbetsförmåga bedömd och om arbetsförmågan bedöms som nedsatt på del- eller heltid få stöd med att ansöka om sjukersättning
Hur?
I Gröna huset finns plats för olika aktiviteter såsom ateljé, plats för snickeri och sömnad, kök, uteaktiviteter inom odling, park, trädgård och friskvård.
Vi erbjuder bland annat följande:
- Socialt sammanhang och trevlig samvaro
- Motiverande och existentiella samtal
- Coachning mot arbetsträning och praktik
- Vägledning till arbete och studier
- Kontakt med arbetsgivare
- Friskvård i olika former, individuellt/grupp, såväl utom- som inomhus
- Föreläsningar, till exempel inom ekonomi, hälsa och kultur
- Datakunskap
- Studiebesök
- Arbetsplatsbesök
- Kreativt skapande
- Andra intressanta aktiviteter utifrån önskemål Arbetet med deltagare är individanpassat och utgår ifrån en handlingsplan som Gröna huset tillsammans med deltagaren
Effektmål
- Att samtliga deltagare i projektet får ett samlat stöd i sin rehabiliteringsprocess
- Att minst 40% av deltagarna blir självförsörjande via arbete, studier eller sjukersättning